Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Ενόψει Κοπεγχάγης


Συμφωνία στην ΕΕ για τις εκπομπές πλοίων και αεροπλάνων

ΑΠΕ
Τα πλοία ευθύνονται για σημαντικό ποσοστό των εκπομπών



Πρόταση για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από αεροπλάνα και πλοία κατά 10% και 20% αντίστοιχα μέσα στην επόμενη δεκαετία έγινε δεκτή την Τετάρτη από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ, ανέφεραν διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί στη διεθνή κοινότητα κατά τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο, στην οποία αναμένεται να καθοριστεί η διεθνής συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο από το 2012.

Οι εκπομπές της ναυσιπλοΐας και της αεροπλοΐας δεν καλύπτονται από το Κιότο, ωστόσο η ΕΕ επιθυμεί να τις συμπεριλάβει στη συμφωνία της Κοπεγχάγης.

Πριν από το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, ορισμένες χώρες μέλη είχαν υποστηρίξει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να δεσμευθεί για μειώσεις χωρίς τη συμμετοχή και άλλων μεγάλων οικονομιών.

Η συμφωνία των υπουργών Περιβάλλοντος αποτελεί ένα βήμα προόδου μετά την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία την Τρίτη για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, στο πλαίσιο της προσπάθειας κατά της παγκόσμιας θέρμανσης.

Την Τρίτη. εννέα από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, με επικεφαλής την Πολωνία, ζήτησαν να ληφθεί υπόψη η οικονομική τους κατάσταση πριν η ΕΕ συμφωνήσει για την χορήγηση βοήθειας περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Seja o primeiro a comentar

Δημοσίευση σχολίου

Πράσινη ανάπτυξη ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO