Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Η Ελλαδα στελβει τοξικα αποβληατα στη Βουλγραρια?

Τεράστιες ποσότητες παράνομων φορτίων αποβλήτων με προορισμό τη Βουλγαρία εντόπισαν οι Αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για απόβλητα από μπαταρίες μολύβδου, καλώδια, μέταλλα, ελαστικά και πλαστικά, τα οποία συλλέχτηκαν στην Ελλάδα και προορίζονταν για τη Βουλγαρία.

Ωστόσο, οι Αρχές απέτρεψαν την είσοδό τους στη χώρα, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο των φορτηγών που τα μετέφεραν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εφαρμογή και την Επιβολή της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, απόβλητα μεταφέρονται παράνομα από την Ελλάδα στη Βουλγαρία ώστε να αποφευχθεί η δαπανηρή διαχείρισή τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, βάσει προεδρικού διατάγματος του 2004 απαγορεύεται η διάθεση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στις χωματερές και είναι υποχρεωτικό οι συγκεκριμένες συσκευές να οδηγούνται στο εθνικό σύστημα διαχείρισης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Ωστόσο πολύ μικρό ποσοστό τέτοιων συσκευών οδηγείται στην ανακύκλωση, ειδικά από τις μεγάλες εταιρείες, εξαιτίας του κόστους.

«Αντί γι΄ αυτό, επιχειρήσεις που θέλουν να ξεφορτωθούν τα ηλεκτρονικά τους απόβλητα τα πωλούν ως μεταχειρισμένα σε εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτού του είδους το εμπόριο, οι οποίες τα εξάγουν σε γειτονικές χώρες για να ανακτηθούν τα πολύτιμα υλικά, μη τηρώντας όμως τους περιβαλλοντικούς όρους επεξεργασίας. Λέγεται ότι απορρίμματα εξάγουμε και στην Αλβανία, εκτός από τη Βουλγαρία. Είναι γνωστό ότι τα μεγαλύτερα παράνομα φορτία επικίνδυνων αποβλήτων διακινούνται μέσω θαλάσσης», δήλωσε στα Νέα ο κ. Κυρκίτσος, από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Η πρώτη φορά που καταγράφηκε παράνομη διακίνηση επικίνδυνων αποβλήτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία ήταν τον Οκτώβριο του 2007.

Έκτοτε εντάθηκαν οι έλεγχοι για την καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ τα πιο πρόσφατα μπλόκα στήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές στις 11 και 12 Ιουνίου 2009

Seja o primeiro a comentar

Δημοσίευση σχολίου

Πράσινη ανάπτυξη ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO