Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Η Ελλαδα στελβει τοξικα αποβληατα στη Βουλγραρια?

Τεράστιες ποσότητες παράνομων φορτίων αποβλήτων με προορισμό τη Βουλγαρία εντόπισαν οι Αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για απόβλητα από μπαταρίες μολύβδου, καλώδια, μέταλλα, ελαστικά και πλαστικά, τα οποία συλλέχτηκαν στην Ελλάδα και προορίζονταν για τη Βουλγαρία.

Ωστόσο, οι Αρχές απέτρεψαν την είσοδό τους στη χώρα, μετά από εξονυχιστικό έλεγχο των φορτηγών που τα μετέφεραν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εφαρμογή και την Επιβολή της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας, απόβλητα μεταφέρονται παράνομα από την Ελλάδα στη Βουλγαρία ώστε να αποφευχθεί η δαπανηρή διαχείρισή τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, βάσει προεδρικού διατάγματος του 2004 απαγορεύεται η διάθεση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων στις χωματερές και είναι υποχρεωτικό οι συγκεκριμένες συσκευές να οδηγούνται στο εθνικό σύστημα διαχείρισης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Ωστόσο πολύ μικρό ποσοστό τέτοιων συσκευών οδηγείται στην ανακύκλωση, ειδικά από τις μεγάλες εταιρείες, εξαιτίας του κόστους.

«Αντί γι΄ αυτό, επιχειρήσεις που θέλουν να ξεφορτωθούν τα ηλεκτρονικά τους απόβλητα τα πωλούν ως μεταχειρισμένα σε εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτού του είδους το εμπόριο, οι οποίες τα εξάγουν σε γειτονικές χώρες για να ανακτηθούν τα πολύτιμα υλικά, μη τηρώντας όμως τους περιβαλλοντικούς όρους επεξεργασίας. Λέγεται ότι απορρίμματα εξάγουμε και στην Αλβανία, εκτός από τη Βουλγαρία. Είναι γνωστό ότι τα μεγαλύτερα παράνομα φορτία επικίνδυνων αποβλήτων διακινούνται μέσω θαλάσσης», δήλωσε στα Νέα ο κ. Κυρκίτσος, από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Η πρώτη φορά που καταγράφηκε παράνομη διακίνηση επικίνδυνων αποβλήτων ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία ήταν τον Οκτώβριο του 2007.

Έκτοτε εντάθηκαν οι έλεγχοι για την καταπολέμηση του φαινομένου, ενώ τα πιο πρόσφατα μπλόκα στήθηκαν από τις ελληνικές Αρχές στις 11 και 12 Ιουνίου 2009

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Βιοκλιματικος σχεδιασμος

Πιεζοηλεκτρισμός

Κάθε δράση δημιουργεί και μία αντίδραση. Η πιεζοτεχνολογία βασίζεται στο γεγονός οτι η εκτροπή και επαναφορά ενός συγκεκριμένου τύπου υλικού μπορεί να παράγει ενέργεια. Τα πιεζοηλεκτρικά πατώματα αποτελούνται από ένα δομικό κομμάτι, πίεζο, και ένα επίπεδο μεταφοράς, τα οποία όταν πατώνται δημιουργούν μία ηλεκτρική τάση. Το ένα στρώμα συμπιέζεται, ενώ το άλλο τεντώνεται , δημιουργώντας ένα φορτίο σε κάθε επίπεδο σε μία προσπάθεια να αντιδράσει στην επιβαλλόμενη δύναμη. Το ρεύμα το οποίο παραλαμβάνεται από μία τυχαία συχνότητα βημάτων και πιέσεων συλλέγεται σε ένα σύστημα μπαταριών και μετά μετατρέπεται σε χρησιμοποιούμενη ενέργεια.

Φωτοβολταϊκά χλωροφύλλης

Η νότια πλευρά είναι καλυμμένη με φ/β κυψέλες οι οποίες χρησιμοποιούν φωτοσυνθετικές πρωτείνες οι οποίες λαμβάνονται από σπανάκι για να μετατρέψουν την ακτινοβολία σε ηλεκτρισμό. Πολλαπλά στρώματα από συνθετική χλωροφύλλη χρησιμοποιούνται για να αποροφήσουν ενέργεια σε διάφορα μήκη κύματος, ενώ, ταυτόχρονα μεταδίδουν φως από το ορατό φάσμα. Αντίθετα με τα συμβατικά υλικά των φωτοβολταικών κυττάρων τα οποία γερνούν με το πέρασμα του χρόνου, τα βασισμένα σε πρωτεϊνες κύτταρα μπορούννα αυτοεπισκευάζονται εκλύοντας διαλύματα φρέσκων πρωτεϊνών οι οποίες αντικαθιστούν τα γηρασμένα μόρια. Τα κύτταρα αυτά είναι πολύ λεπτότερα είναι πολύ ελαφρύτερα από τα συμβατικά φωτοβολταϊκά πλαίσια και μπορούν να είναι έως και 700% πιο αποδοτικά.

Ηλιοστάτες

Αυτοί οι καθρέπτες σε μορφή δίσκου έχουν περίπου 10 πόδια διάμετρο και είναι προγραμματισμένα σε υπολογιστή ώστε να παρακολουθούν την κίνηση του ήλιου και να αντανακλούν τις ακτίνες του στο πάρκο στο δρόμο και στα γύρω κτίρια. Οι καθρέφτες ατανακλούν αρκετή από την ακτινοβολία του ήλιου ώστε να κρατούν τους δημόσιους χώρους φωτισμένους καθόλη τη διλαρκεια του χρόνου. Είναι πιο απτελεσματικοί από το απυθείας ηλιακό φως γιατί η ακτινοβολία μπορεί να κατευθυνθεί απευθείας σε διάφορα μέρη σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας ή της εποχής. Παρόλα ταύατ το ηλιακό φως δεν είναι αρκετά εστιασμένο ώστε να τυφλώσει ή να κάψει, μιας και έχει περίπου 70 ή 80% της ηλιακής ενέργειας.

Αεροτουρμπίνες

Οι κυρίαρχοι δυτικοί άνεμοι παγιδεύονται από 160 ανεμογεννήτριες οι οποίες βρίσκονται στη δυτική πρόσοψη του κτιρίου. Οι ανεμογεννήτριες αυτές δουλεύουν καλά σε αστικό περιβάλλον με τις μεταβλητές ταχύτητες και κατεύθυνση ανέμου, όπου ο χαμηλός θόρυβος η διακριτική όψη και οι χαμηλές/καθόλου δονήσεις είναι επιβεβλημένες.Στην πραγματικότητα αποροφούν η διασκεδάζουν τον ήχο. Σε αντίθεση με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες οι αεροτουρμπίνες αυτορυθμίζονται και ξεκινούν να παράγουν ενέργειασε χαμηλές ταχύτητες ανέμου (6 μίλια την ώρα) και συνεχίζουν να παράγουν και σε ταχύητες που ξεπερνούν τα 70 μίλια την ώρα.

Κάθετοι κήποι

Οι δέκα κορυφαίοι όροφοι στη βόρεια πλευρά του κτιρίου και οι 4 μεταβατικοί όροφοι του κύριου κτίσματος είναι αφιερωμένοι σε κάθετους κήπους/θερμοκήπια.Οι κήποι βοηθούν και στην επέκταση των πράσινων χώρων κατακόρυφα. Επικλινείς ράμπες χρησιμοποιούνται για να δημιουργούν συνεχή οργανικά μονοπάτια παρόμοια με αυτά του San Francisco. Oι κήποι χρησιμοποιούνται για να την παραγωγή οργανικών φρούτων και λαχανικών και παρέχουν χώρους πρασίνου και αναψυχής για τους χρήστες του κτιρίου και την ευρύτερη κοινότητα. Σε ένα ύψος σχεδόν 700 ποδών οι κήποι χρησιμοποιούνται επίσης ως παρατηρητήρια και μπορούν να λειτουργήσουν ως σημείο αναφοράς που θα είναι ορατό από όλητην πόλη.

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Εν όψει Κοπεγχάγης 2


Συνεργασία ΗΠΑ - Κίνας για συμφωνία στο ζήτημα των κλιματικών αλλαγών

ΑΠΕ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις πολιτών και ακτιβιστών σε ολόκληρο τον πλανήτη, εν όψει της Κοπεγχάγης. Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση στην Ταϊλάνδη



Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία στις συνομιλίες της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά τη συζήτηση του θέματος ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών, Μπαρακ Ομπάμα και Χου Ζιντάο.

Κάθε χώρα αναλαμβάνει «σημαντικές πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και να μειώσει τις εκπομπές αερίων», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Προς αυτό το στόχο, οι δύο πρόεδροι δεσμεύτηκαν ότι θα ζητήσουν από τις ομάδες τους να εντείνουν τις προσπάθειες και να συνεργαστούν για να στεφθεί με επιτυχία η σύνοδος της Κοπεγχάγης», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, το Δεκέμβριο, 190 χώρες θα επιδιώξουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αντικατάσταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Ενόψει Κοπεγχάγης


Συμφωνία στην ΕΕ για τις εκπομπές πλοίων και αεροπλάνων

ΑΠΕ
Τα πλοία ευθύνονται για σημαντικό ποσοστό των εκπομπών



Πρόταση για τον περιορισμό της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου από αεροπλάνα και πλοία κατά 10% και 20% αντίστοιχα μέσα στην επόμενη δεκαετία έγινε δεκτή την Τετάρτη από τους υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ, ανέφεραν διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί στη διεθνή κοινότητα κατά τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο, στην οποία αναμένεται να καθοριστεί η διεθνής συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής που θα διαδεχθεί το Πρωτόκολλο του Κιότο από το 2012.

Οι εκπομπές της ναυσιπλοΐας και της αεροπλοΐας δεν καλύπτονται από το Κιότο, ωστόσο η ΕΕ επιθυμεί να τις συμπεριλάβει στη συμφωνία της Κοπεγχάγης.

Πριν από το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, ορισμένες χώρες μέλη είχαν υποστηρίξει ότι η ΕΕ δεν πρέπει να δεσμευθεί για μειώσεις χωρίς τη συμμετοχή και άλλων μεγάλων οικονομιών.

Η συμφωνία των υπουργών Περιβάλλοντος αποτελεί ένα βήμα προόδου μετά την αποτυχία των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ να καταλήξουν σε συμφωνία την Τρίτη για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, στο πλαίσιο της προσπάθειας κατά της παγκόσμιας θέρμανσης.

Την Τρίτη. εννέα από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, με επικεφαλής την Πολωνία, ζήτησαν να ληφθεί υπόψη η οικονομική τους κατάσταση πριν η ΕΕ συμφωνήσει για την χορήγηση βοήθειας περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό

Κριτικη της πρασινης αναπτυξης απο τα αριστερα

Η ιδεα του Καρλ Μαρξ για τις οικονομικες κρισεις ταιριαζει πολυ καλα στις περιστασεις του 19ου αιωνα και την αναπτυξη του καπιταλισμου. Στην κριτικη του ανεδειξε μια εγγενη αντιθεση του καπιταλισμου. μια κατρασταση στην οποια οι εκμεταλευομενοι και χαμηλα αμειβομενοι εργατες δεν θα ηταν σε θεση να καταναλωσουν οτι παραγεται. Ο Μαξ πριβλεψε οτι αυτη ηγ κατασταση θα οδηγουσε σε μια κατασταση χαμηλων κερδων για τις επιχειρησεις και κατα συνεπεια χαμηλα φορολογικα εσοδα για το κρατος και τελικα σε μια συστημικη κριση της υπεπαραγωγης. Με αυτο τον τροπο ο καπιταλισμος φερει ο ιδιος τον σπορο της καταστροφης του.

Μια οικονομικη τετοιας φυσεως ειναι μαλλον δυσκολο να συμβει σε μια τοσο παγκοσμιοποιημενη αγορα οπου ο φιλελευθερισμος παρεμβαινει σε τοσο μεγαλο βαθμο στις σχεσεις εργαζομενου εργοδοτη και στις οικονομικες αγορες. Επιπλεον ο καπιταλισμος ειναι απειρως ευφυης στο να ξεπερνα ολων των ειδψν τις κρισεις. Αυτη η ευφυια απο την τεχνολογια κια στρατηγικες συμμαχιες μεταξυ εταιριων και κρατων. Αυτα τα οπλα εχουν εξοπλισει το συστημα ωστε να επιβιωνει ηδη απο το 1950.

Αλλο ενα προβλημα που αγνοει ο Μαρξ ειναι οτι η πραγματικοτητα των περισσοτερων κοινωνικο-οικονομικων προβληματων εχει ακι περιβαλλοντικη προελευση. Μονο τα τελευταια χρονια η αριστερα εχει καταφερει να ενσωματωσει την οικολογικη διασταση στη σκεψη της. Η δευτερη αντιφαση του καπιταλισμου ειναι οτι απαραιτητες προυποθεσεις για μια παραγωγικη βιομηχανια ειναι

1. φυσικο περιβαλλον
2. η καλη σωματικηπνευματικη, ψυχικη και σωματικη κατασταση των εργατων
3. οι υποδομες και και το η ευμαρεια των κοινωνιων στις οποιες ζουν οι εργατες

Καθε ζημια σε μια απο αυτες τις συνιστωσες απειλει την παραγωγικοτητα και κατα συνεπεια τα κερδη. Ειναι ομως στη φυση του καπιταλισμου να εκμεταλλευτει ακομα και να καταστρεψει τους παραπανω παραγοντες. Αυτη ειναι η δευτερη αντιφαση του καπιταλισμου

Για παραδειγμα η γενικευμενη περιβαλλοντικη υποβαθμιση, η υπερεκμεταλλευση των φυσικων πορων σταδιακα καταστρεφουν το συνολο των πορων πανω στο οποιο στηριζεται η παραγωγη. Αυτο ενδεχεται να δημιουργησει μια περιβαλλοντικη κριση η οποια θα οδηγησει σε χαμηλη παραγωγη και σε χαμηλα κερδη. Ενω αυτη η κριση προερχεται κυριως απο την αδυναμια του κρατους να επιβαλλει του ςνομους και να περιορισει τη χρηση των φυσικων πορων, φαινεται περισσοτερο σαν μια αδυναμια του κρατους να διατηρησει υψηλα επιπεδα αναπτυξης

Ενα σημαντικο μειονεκτημα αυτης της αποψης ειναι οτι αντιμετωπιζει το περιβαλλον μονο απο την οικονομικη του πλευρα. Αυτος ο φοβος οδηγει και τις κυβερνητικες πολιτικες, γιατι πολλες εταιριες αναγνωριζουν μονο την οικονομικη υποσταση του περιβαλλοντος. Αυτη η κριση της υπερπαραγωγης ειναι προκειται πραγματι να χαμηλωσει τους ρυθμους αναπτυξης σημαντικα και γι αυτο ο ρολος που παιζουν σε αυτη την παρτιδα οι κυβερνησεις, τα διεθνη ιδρυματα οι μη κυβερνητικες οργανωσεις ειναι πολυ σημαντικος επενδυωντας στο περιβαλλον και την πρασινη αναπτυξη. Δεν ειναι καθολου τυχαιο οτι εταιριες κολοσσοι οπως η Shell και η BP επενδυουν τεραστια ποσα σε ανανεωσιμες πηγες ενεργειας προετοιμαζομενες για την εξαντληση των φυσικων πορων. Απο την πλευρα του καπιταλιστη ενα ειναι βεβαιο¨οτι τιποτα δεν μπορει να σταματησει το κερδος.

Ποια ειναι η θεση της αριστερας σε αυτη τη σκακιερα?

Προφανως και δεν μπορει να αγνοησει την προοπτικη της αναπτυξης και της ευημεριας που μπορει να φερει αυτη για τους πολιτες. Προφανως και πρεπει να αναλυσει το περιβαλλον με συγχρονους οικονομικους ορους μεσα απο την δικη της οπτικη. Οφειλει ομως πανω να εχει στο επικεντρο των θεωριων της τον ανθρωπο και να κανει ολες τις αναλυσεις μεσα απο το πρισμα της ηθικης που θα προσφερει αναπτυξη την οποια θα καρπωνεται ο εργαζομενος με σεβασμο παντα στο περιβαλλον. Πρεπει να οραματιστει μια πρασινη αναπτυξη η οποια θα ειναι και πρασινη και αναπτυξη.

Τι ειναι πρασινη αναπτυξη?

Πρασινη ή βιωσιμη αναπτυξη ειναι μια μορφη χρησης των διαθεσιμων πορων η οποια εχει ως σκοπο την καλυψη των ανθρωπινων αναγκων και παραλληλα τη διαχειριση του περιβαλλοντος με τετοιο τροπο ωστε οι αναγκες να μην ικανοποιουνται μονο στο παρον αλλα και στο μελλον. Ο ορος χρησιμοποιηθηκε για πρωτη φορα απο την επιτροπη Brundtland ο οποιος εγινε και ο πιο συχνα χρησιμοποιουμενος ορος της βιωσιμης αναπτυξης σαν "η αναπτυξη που ικανοποιει τις αναγκες του παροντος χωρις να υποθηκευει τις αναγκες των μελλοντικων γενεων να ικανοποιησουν τις δικες τους αναγκες

Η βιωσιμη αναπτυξη συνταιριαζει την φερουσα ικανοτητα των φυσικων συστηματων με τις κοινωνικες αλλαγες τις οποιες αντιετωπιζει η ανθρωποτητα. Ηδη απο το 1970 ο ορος χρησιμοποιουνταν για να περιγραψει μια οικονομια η οποια βρισκοταν σε ισοροπια με τα βασικα οικολογικα συστηματα

Η πρασινη αναπτυξη μπορει μπορει να διασπαστει στα τρια συστατικα της μερη:

1. περιβαλλον
2.οικονομια
3.κοινωνια

dfgbfhfynyfnhgnhggnhgngh

Πράσινη ανάπτυξη ©Template Blogger Green by Dicas Blogger.

TOPO